10 tips voor onderhoud (aangepaste) fiets
Elke (elektrische) fiets heeft onderhoud nodig. Of het nu gaat om een tweewielfiets, driewielfiets, rolstoelfiets, tandem, duofiets of scootmobielfiets. De dealer waar u uw fiets hebt gekocht kan het onderhoud voor u uitvoeren, maar daarnaast zijn er ook een aantal dingen die u zelf kunt doen. We geven u dan ook graag een aantal tips om je fiets in topconditie te houden.
1. Schoonmaak van uw fiets
Het frame van uw fiets kan met een vochtige doek worden afgenomen. Voor vuile plekken kunt u een mild schoonmaakmiddel gebruiken. De wielen kunnen met een vochtige borstel met plastic haren schoongemaakt worden (let op: gebruik geen staalborstel!) Het zadel, de handvatten en de rugleuning kunnen met milde zeep en water gereinigd worden. (Let op: gebruik voor het schoonmaken van uw fiets geen hogedruk- of stoomreiniger). Vooral in de winterperiodes als er gestrooid wordt en u hebt gefietst is het belangrijk om de fiets te wassen om pekel en zout te verwijderen
2. Reinigen stoffering van de stoel
Sommige fietsen, zoals de Duofiets en scootmobielfiets zijn voorzien van stoffering. De stoffering van de zitting en rugleuning van de stoel is afneembaar en kan gereinigd worden. U kunt deze tot maximaal 40°C in de wasmachine wassen.
3. Het juiste smeermiddel
De ketting moet met regelmatige tussenpozen (ongeveer om de drie maanden) gereinigd en geconserveerd worden. Gebruik alleen speciaal kettingvet of Teflon spray. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de ketting soepel loopt, waterafstotend blijft en niet roest. (let op: overig delen dienen niet met een smeermiddel behandelend te worden).
4. Een goede bandenspanning
Het is erg belangrijk dat u fietsbanden niet te hard of te zacht opgepompt zijn. Banden die niet de juiste spanning hebben slijten eerder en zijn sneller lek. Bij fietsen met trapondersteuning is de actieradius hoger indien er wordt gefietst met de juiste bandenspanning. Te zachte banden zorgt voor extra rolweerstand en minder kilometers per acculading.
5. Controle voor iedere rit
Controleer voor iedere rit de algehele staat van de fiets en eventueel loszittende onderdelen. Daarnaast is het belangrijk om de werking van de volgende onderdelen te testen: remmen (inclusief parkeerrem), verlichting, bandenspanning en bij elektrische fietsen de accu-lading.
6. Onderhoud, opbergen en opladen van elektrische fietsen (accu tips)
Zet uw fiets nooit weg met een lege accu en laad een lege accu zo snel mogelijk weer op. Iedere accu loopt na verloop van tijd leeg. Dit proces heet ‘zelfontlading’. Een accu die leeg is en niet meer wordt opgeladen kan door zelfontlading een diepteontlading krijgen en hierdoor defect raken.
7. Overleg met uw dealer/rijwielzaak over jaarlijkse inspectie
Zorg dat uw fiets tenminste één keer per jaar een onderhoudsbeurt/servicebeurt krijgt. De kans dat u onverhoopt met pech komt te staan wordt zo aanzienlijk kleiner. Daarnaast is om aanspraak te kunnen blijven maken op uw garantie ook noodzakelijk dat uw fiets jaarlijks geïnspecteerd wordt.
8. Pechhulp voor onderweg
Heeft u toch een keer pech onderweg en wilt u zeker weten dat er bij pech een monteur naar u toe komt om te kijken of uw fiets ter plekke te repareren is zodat u weer verder kunt fietsen? Sluit dan een pechhulp abonnement af.
9. Servicebeurt
Het is belangrijk dat een dealer/rijwielzaak uw fiets jaarlijks controleert tijdens een servicebeurt.
10. Reparaties uitvoeren
Reparaties, onderhoud en modificaties mogen alleen uitgevoerd worden met originele
onderdelen. Voor het bestellen juiste onderdeel kan de dealer/fietsenzaak u op de juiste manier helpen.
Een goed onderhouden fiets zorgt voor meer fietsplezier
Een goed onderhouden fiets, ongeacht of het een fiets met 1, 2 of 3 wielen is zorgt voor meer fietsplezier. Zorg dus dat uw fiets goed onderhouden wordt en geniet van het fietsen!